Olej budwigowy- skuteczne lekarstwo na raka?

Kupski Andrzej, Kusza Piotr, Pitala Jakub

Chyba każdy z nas nie raz zadawał sobie pytanie: czy zostanie wynalezione skuteczne lekarstwo na raka? Mimo ciągłego postępu medycyny, nadal nie powstały skuteczne sposoby, będące zarazem naturalne i zdrowe, by podjąć walkę z chorobami nowotworowymi, stwardnieniem rozsianym czy chorobą Alzheimera. Przed laty powstała metoda o niezwykłej efektywności i zasięgu działania na ludzki organizm. Dieta dr Budwig [1].
Kim jest dr Budwig?
Otóż dr Budwig była niemieckim farmakologiem i biochemikiem, 7 krotnie nominowanym do nagrody Nobla, choć nigdy jej nie otrzymała [2]. Jest autorką licznych książek i jednym z największych autorytetów w dziedzinie biochemii tłuszczów oraz leczenia chorób cywilizacyjnych odpowiednią dietą [3]. Leczyła chorych na raka. Prowadziła badania nad wpływem „dobrych i złych” tłuszczów na organizm ludzki [2]. Przez pół wieku zajmowała się leczeniem schorzeń powszechnie uznanych za nieuleczalne lub źle rokujące. Osiągnęła oszałamiające rezultaty przez co została znienawidzona przez ówczesnych lekarzy oraz firmy farmaceutyczne [1]. Od jej nazwiska dieta ta jest znana na całym świecie jako dieta dr Budwig [3].
Co leczy dieta dr Budwig?
Niemiecka uczona zaobserwowała wspólną cechę u chorych- brak we krwi fosfatydów, lipoprotein i kwasów omega-3, co sprzyja gwałtownemu rozwojowi nowotworów. Zajmowała się również badaniem krwi u pacjentów z nowotworami i zaobserwowała, że hemoglobina zamiast swojego naturalnego, czerwonego koloru, ma żółto-zielonkawy odcień [3]. Podstawową wytyczną diety Budwig jest zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości antyoksydantów oraz zwiększonej ilości kwasów omega-3, które pochodzą przede wszystkim z oleju lnianego. Uczona łączy go z białkiem i zaleca podawanie w postaci zmiksowanej pasty, zwanej pastą budwigową [2]. Budwig osiągnęła pozytywne rezultaty u pacjentów z takimi chorobami jak: nowotwory, reumatyzm, alergie, stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera, schorzenia układu sercowo-naczyniowego czy problemy dermatologiczne [1]. Prowadząc liczne badania udowodniła, że przyczyną większości tych chorób jest nadmierna produkcja oksydazy, a nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład produkowanych przez organizm enzymów, rozkładających oksydazę [3].
Pacjentów z chorobą nowotworową poddano terapii. Przez około 3 miesiące uzupełniano brakujące substancje odżywcze i ku zdumieniu nowotwory zaczęły się stopniowo cofać. Fosfatydy i lipoproteiny z powrotem pojawiały się we krwi, a ciałka krwi odzyskiwały swój naturalny kolor. Udawało się także zwalczać anemię. Pacjenci odczuwali ulgę ze strony objawów nowotworowych, dysfunkcji wątroby i cukrzycy. Budwig usiłowała wówczas znaleźć naturalny sposób uzupełniania niezbędnych dla życia i zdrowia fosfatydów i lipoprotein. W tym celu zalecała mieszaninę oleju lnianego i twarożka. Konieczne jest ich równoczesne spożycie, gdyż wzajemnie się uzupełniają i uruchamiają korzystne procesy biochemiczne. Białka zawarte w twarożku są bogate w siarkę- pierwiastek wchodzący w skład tkanek, biotyny, kwasu pantotenowego i witaminy B1, a zatem niezbędny do prawidłowego spalania węglowodanów białek i tłuszczów. Zmiksowanie oleju lnianego, w skład którego wchodzą głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, powoduje, że tłuszcz staje się rozpuszczalny w wodzie. Umożliwia to bardzo szybkie przyswajanie w układzie pokarmowym oraz transportowanie we krwi i limfie [3]. W ramach zwalczania choroby nowotworowej dieta ta powoduje spowalnianie podziału komórek rakowych oraz hamowanie powstawania naczyń krwionośnych guza, co przyczynia się do opóźnienia jego rozwoju. Kwasy omega-3 przekształcane są również w przeciwzapalne prostaglandyny, które łagodzą objawy stanów zapalnych (dziąseł, stawów, jelita grubego). Wpływ oleju lnianego na symptomy stwardnienia rozsianego objawia się zmniejszeniem mrowienia i drętwienia kończyn. Olej lniany wspomaga także procesy trawienne i regeneruje błony śluzowe, zapobiega zaparciom. Wpływa korzystnie na skuteczność kuracji odchudzających i reguluje gospodarkę tłuszczową całego organizmu. Ponadto wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci [1].
W  grudniu 2000 roku w San Antonio w USA odbyło się Sympozjum Naukowe na temat raka piersi. W czasie konferencji swoje wyniki badań przedstawili między innymi naukowcy z Uniwersytetu Toronto w Kanadzie. Przeprowadzili badania nad wpływem siemienia lnianego na  rozwój guzów u ludzi (wcześniej publikowano obiecujące studia nad działaniem siemienia na rozwój guzów u szczurów). 39 pacjentek z nowo zdiagnozowanym guzem piersi podzielono na 2 grupy: w pierwszej grupie (6 kobiet w okresie przedmenopauzalnym i 17 w okresie pomenopauzalnym) codziennie podawano w diecie małą babeczkę, zwierającą 25 g siemienia lnianego. Druga grupa ( 4 kobiety w okresie przedmenopauzalnym i 12 -w postmenopazuzalnym) otrzymywało zwykłą babeczkę bez siemienia lnianego. Średni czas leczenia wynosił 39 dni dla grupy placebo i 38 dni dla grupy otrzymującej siemię. U kobiet „postmenopauzalnych”  z grupy zjadającej siemię zaobserwowano wyraźny spadek poziomu wskaźnika Ki-67 (o 21-33% ), podczas gdy w grupie placebo nie odnotowano widocznej poprawy. Co ważne, nie zaobserwowano żadnych skutków ubocznych włączenia siemienia do diety chorych.  W streszczeniu napisano: „Badanie to po raz pierwszy wykazało potencjał, jaki niesie ze sobą wprowadzenie do diety siemienia lnianego i jego składników, takich ja lignany, na spowolnienie rozwoju guzów u pacjentów z rakiem piersi, porównywalne do efektów uzyskiwanych podczas przedoperacyjnej chemioterapii tamoxifenem”. Siemię lniane reguluje gospodarkę estrogenową u kobiet [7].
Na czym polega ta dieta?
Zalecane jest zażywanie od 3 do 6 łyżek oleju z siemienia lnianego z co najmniej pół szklanki białego sera dziennie. Ser biały można zastąpić jogurtem naturalnym albo maślanką, ale wówczas podwajamy jej ilość. Niezwykle istotne by używany olej był świeży i tłoczony na zimno. Po otwarciu można go spożywać tylko przez 3 tygodnie. Utleniony, jest pełen substancji rakotwórczych, dlatego przy zakupie warto zwrócić uwagę by wybrać butelkę z ciemnego szkła i przechowywać ją w lodówce [4]. W początkowym stadium diety olej lniany oraz ryby powinny się stać jedynym źródłem tłuszczu, by uzupełnić niedobory kwasów omega-3. Podaje się około 6 łyżek oleju lnianego w formie pasty z chudym twarogiem. Należy jednak pamiętać o tym, by nie wprowadzać pasty do diety bez pozbycia się innych źródeł tłuszczu, głównie nasyconych kwasów. Następnie należy zmniejszyć ilość oleju do 2 łyżek dziennie. Można wtedy dostarczać inne tłuszcze tłoczone. Zaleca się także spożywanie świeżo zmielonego siemienia lnianego. Jest to bogate źródło błonnika, witamin i składników mineralnych. Niezmiernie ważne jest wprowadzenie do diety fermentowanych produktów mlecznych, zawierających łatwostrawne białko i bakterie kwasu mlekowego podnoszące odporność [1].
Należy zaznaczyć, że dieta dr Budwig oparta jest na naukowo udowodnionych faktach i zgodna z obowiązującą wiedzą medyczną. Skłania do zmiany nawyków żywieniowych na korzyść zasad piramidy żywienia i diety śródziemnomorskiej. Sprzyja ograniczaniu przetworzonej, niezdrowej żywności [1]. Skuteczność terapeutyczna diety dr Budwig zależy od bezwzględnego przestrzegania wszelkich zasad. Cała terapia musi trwać do całkowitego wyleczenia. Medycyna konwencjonalna zakłada, że jest to 5 lat do całkowitego ustąpienia objawów choroby. Należy liczyć się z tym, że ta gruntowna zmiana sposobu odżywiania dla osób chorych, nie może być krótsza niż dwa lata, choć efekty mogą być widoczne w bardzo szybkim czasie (wyniki badań). Dieta dr Budwig działa silnie oczyszczająco. Z tego też powodu nie poleca się jej w trakcie radio czy chemioterapii. Może to bowiem znacznie zwiększyć ilości działających toksyn, a to mogłoby okazać się zbyt wielkim obciążeniem dla organizmu [5].
Reasumując, jak w przypadku każdej diety , istnieją zwolennicy i przeciwnicy. Sposób diety jest prosty, a jej składniki ogólnie dostępne. Olej lniany, który jest kluczowym elementem diety dr Budwig stał się teraz przedmiotem badań na całym świecie m.in. zajmuje się tym Duke University w Stanach Zjednoczonych, który opublikował informację o blokowanie przez ta dietę wzrostu i rozwoju raka prostaty u myszy [6]. Fakt jest taki, że dieta ma udowodnione naukowo działanie przeciwnowotworowe, a od nas samych zależy czy będziemy ją stosować czy nie…

BIBLIOGRAFIA:
[1]. Katarzyna Łozińska, Katarzyna Suchoszek-Łukaniuk, Monika Jarych-Szyszk, Fenomen diety dr Budwig, http://fitness.wp.pl/dieta/katalog-diet/art46,fenomen-diety-dr-budwig.html
[2]. http://dietabudwig.blogspot.com/2010/01/dr-johanna-budwig.html
[3]. Alicja Krzywańska, Antynowotworowa i antymiażdżycowa dieta dr Budwig, 2009, http://amygdalina.streemo.pl/Community/24838,Blog_Wpis,ANTYNOWOTWOROWA_I...
[4]. http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_kuracja_antyrakowa_dr_...
[5]. http://www.budwig.pl/
[6]. http://www.nadzieja-glejak.pun.pl/viewtopic.php?pid=4534
[7]. http://www.primanatura.pl/antynowotworowe-dzialanie-siemienia-lnianego-c...