Kwas chlorogenowy a odchudzanie

Agnieszka Bartnicka, Karolina Baczyńska

Kwas chlorogenowy (CGA) jest estrem kwasu cynamonowego i chinowego, nazywany jest też kwasem 5-O-kawoilochinowym. Należy do naturalnych polifenoli i wykazuje działanie antyoksydacyjne. Posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, antygrzybiczne, przeciwnowotworowe oraz wykazuje efekt hipoglikemiczny i hipolipidemiczny [1,3].
Znajduje się między innymi w owocach kawy (w tym w zielonej kawie) a także śliwkach (zwłaszcza suszonych), karczochach, pokrzywach, pomidorach, bakłażanach, truskawkach, jabłkach, gruszkach, pomidorach, jagodach, ziemniakach, orzeszkach ziemnych. Kwas chlorogenowy ma naturalnie gorzki smak [1,2].
Istnieje coraz większe zainteresowanie stosowaniem kwasu chlorogenowego w walce
z otyłością. Ostatnie dane donoszą, że kwas chlorogenowy hamuje wzrost populacji preadipocytów, co można uznać za mechanizm redukcji otyłości [2].
W celu potwierdzenia odchudzających właściwości kwasu chlorogenowego przeprowadzono badanie na myszach. Zwierzęta podzielono na cztery grupy w zależności od diety. Grupa I otrzymywała dietę normalną (5% oleju kukurydzianego), grupa II dietę wysokotłuszczową zawierającą 37 % kalorii z tłuszczu (21% łoju wołowego). Grupa III dietę wysokotłuszczową i 0,02% kwasu kawowego (0,2 g/kg diety), natomiast grupa IV dietę wysokotłuszczową i 0,02% kwasu chlorogenowego (0,2 g/kg diety). Końcowa masa ciała była wyższa u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową, jednakże dodatek kwasu kawowego lub jego estru (kwasu chlorogenowego) obniżył masę ciała myszy o 8% - 16% w stosunku do grupy kontrolnej, otrzymującej dietę wysokotłuszczową. Badanie wykazało także, że kwas chlorogenowy skuteczniej hamuje przyrost masy ciała niż kwas kawowy [2].
Kwas chlorogenowy skutecznie przeciwdziała przyrostowi masy i akumulacji tłuszczu poprzez hamowanie wchłaniania i zwiększania metabolizmu tłuszczu w wątrobie. Hamuje syntezę kwasu tłuszczowego, aktywność redukatazy 3-hydroksy-3-metyloglutarylo-CoA i acylotransferazy acylo-CoA:cholesterol. CGA obniża poziom trójglicerydów w osoczu, wątrobie i mięśniu sercowym, oraz powoduje spadek cholesterolu w tkance tłuszczowej, osoczu i mięśniu sercowym [3].
Kwas chlorogenowy działa również poprzez hamowanie wchłaniania glukozy w jelicie cienkim. Dodatkowy mechanizm polega na hamowaniu aktywności glukozo-6-fosfatazy,
co ogranicza uwalniania glukozy do krążenia ogólnego i ogranicza insulinemię. Zmniejszona aktywność insuliny prowadzi do zmniejszenia gromadzenie się tłuszczów i zwiększenia zużycia ich rezerw. Mechanizm ten zależy od biodostępności kwasu chlorogenowego. Kwas ten nie ulega rozkładowi w żołądku i jelicie cienkim a dzieje się to dopiero pod wpływem mikroflory w początkowym odcinku jelita grubego. W związku z tym kwas ten dociera do wątroby w postaci niezmienionej, co pozwala hamować aktywność glukozo-6-fosfatazy [4].
Badania dowodzą, iż kwas chlorogenowy, który zawiera się w wielu produktach spożywczych stanowiących składniki naszej diety, posiada właściwości wspomagające walkę z otyłością. Wiele preparatów na odchudzanie, znajdujących się obecnie na rynku zawiera w swoim składzie kwas chlorogenowy, można więc uznać, że preparaty te spełniają swoją rolę. Należy jednak wziąć pod uwagę fakt, iż związek ten jedynie wspomaga walkę z otyłością i aby pozbyć się zbędnych kilogramów konieczne jest włączenie innych czynników (odpowiednia dieta, aktywność fizyczna) ważnych w walce z otyłością.

Bibliografia
1. http://e-zielonakawa.pl/kwas-chlorogenowy.html
2. Ae-Sim Cho, Seon-Min Jeon, Myung-Joo Kim, Jiyoung Yeo, Kwon-Il Seo, Myung-Sook Choi, Mi-Kyung Lee. Chlorogenic acid exhibits anti-obesity property and improves lipid metabolism in high-fat diet-induced-obese mice. Food and Chemical Toxicology. 2010; 48: 937–943.
3. Shengxi Meng, Jianmei Cao, Qin Feng, Jinghua Peng, and Yiyang Hu. Roles of Chlorogenic Acid on Regulating Glucose and Lipids Metabolism: A Review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2013; Article ID 801457, 11 pages.
4. E.Thom. The Effect of Chlorogenic Acid Enriched Coffee on Glucose Absorption in Healthy Volunteers and Its Effect on Body Mass When Used Long-term in Overweight and Obese People. The Journal of International Medical Research. 2007; 35: 900 – 908.