Ciąża

Stosowanie paracetamolu u kobiet w ciąży

Wstęp Ciąża to szczególny okres dla każdej kobiety, który charakteryzuje się nie tylko wyjątkową dbałością o zdrowie przyszłej mamy, ale przede wszystkim stawia na pierwszym miejscu dobro jeszcze nienarodzonego dziecka. Kobieta ciężarna jest niezwykle trudnym, wymagającym i specyficznym pacjentem, który niejednokrotnie wprawia w zakłopotanie lekarzy i farmaceutów. Farmakoterapia w trakcie trwania ciąży musi uwzględniać...
Picie kawy w nadciśnieniu tętniczym i chorobach krążenia

Wstęp Kawa należy do jednego z najczęściej pitych napojów w Europie i Ameryce. Pijana jest dla pobudzenia i zwiększenia koncentracji, a także jako dodatek, bądź pretekst do wszelakich spotkań towarzyskich. Swe dobroczynne dla wielu zapracowanych osób działanie zawdzięcza obecności kofeiny – alkaloidu metyloksantynowego. Jedna filiżanka małej czarnej może zawierać od 60 do 120 mg...
Suplementacja jodem - czy warto sobie tym zawracać głowę?

Jod jest pierwiastkiem, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu człowieku [1]. Pierwiastek został odkryty w 1811 przez francuskiego farmaceutę Bernarda Courtisa. Nazwa mikroelementu którą posługujemy się do dziś- iodium (z greckiego ion- fiołek, iodes- fioletowy) odnosi się do postaci w jakiej wystepuje jod, czyli krystalicznego ciała stałego w postaci łusek o fioletowo czarnej...
Stosowanie azatiopryny w leczeniu choroby Leśniowskiego - Crohna u ciężarnych

Choroba Leśniowskiego – Crohna ( ang. Crohn’s disease ) to choroba zaliczana do nieswoistych chorób zapalnych jelit. Dochodzi w niej do występowania stanów zapalnych lub owrzodzeń w obrębie ścian przewodu pokarmowego, najczęściej w końcowej części jelita cienkiego lub początkowej części jelita grubego. Osoby cierpiące na tą chorobę doświadczają naprzemiennie występujących okresów bezobjawowych i okresów...
Wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 na prawidłowy rozwój dzieci

Wstęp: Czynnikiem wpływającym na rozwój organizmu człowieka jest prawidłowe żywienie. Ma ono istotny wpływ na aktywność enzymów, układ immunologiczny i endokrynny już w okresie życia płodowego, a także w pierwszych latach życia. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają kluczowe znaczenie dla wzrostu i rozwoju niemowląt, dzieci i osób dorosłych. U osób dorosłych wykazano, że duże spożycie...
Czy warto stosować kwas foliowy w ciąży?

Kwas foliowy należy do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. Odgrywa ważną rolę w wielu procesach metabolicznych, a skutki jego niedoborów są niebezpieczne dla zdrowia i życia. Dostarczenie zgodnej z zapotrzebowaniem organizmu ilości folianu w diecie jest problematyczne ze względu na słabą biodostępność kwasu foliowego z produktów spożywczych stanowiących jego naturalne źródło, jak...
Stosowanie środków przeciwbólowych w ciąży – ryzyko wystąpienia wnętrostwa

Wnętrostwo – czyli niezstąpienie jąder, jest jedna z najczęstszych nieprawidłowości u nowonarodzonych chłopców [1]. Dotyczy aż 4 % nowonarodzonych chłopców na świecie. Polega ono na niewłaściwym umieszczeniu jednego lub obu jąder w jamie brzusznej lub kanale pachwinowym zamiast w mosznie. Niezstąpienie jąder grozi ich przegrzaniem, co sprzyja powstawaniu nowotworów jądra oraz może doprowadzić do zatrzymania produkcji plemników, czego skutkiem jest niepłodność....
Bezpieczeństwo stosowania hormonalnych środków antykoncepcyjnych

Hormonalne środki antykoncepcyjne zajmują czołową pozycję wśród najczęściej stosowanych leków. Preparaty te zrewolucjonizowały świat, gdy zostały dopuszczone do obrotu w ponad 100 krajach. Pierwszy z nich był dostępny już na początku 1960r. Jak podają badania dotyczące stosowania antykoncepcji na świecie, ponad 210 mln kobiet aktualnie stosuje ten rodzaj antykoncepcji. Szacuje się, że w 2007...
Bezpieczeństwo stosowania imbiru w nudnościach i wymiotach kobiet ciężarnych

Imbir lekarski (Zingiber officinale) to roślina uprawna należąca do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae). Surowcem pozyskiwanym z rośliny i wykorzystywanym w medycynie jest świeże lub suszone kłącze [1][2]. Do składników aktywnych kłącza imbiru zalicza się związki seskwiterpenowe: zingiberon i zingiberol oraz aldehydy: gingerol, szogaol i zingeron [1][3]. Imbir najczęściej jest przyjmowany w postaci sproszkowanego surowca, naparu...
Glutaminian sodu – przyprawa czy trucizna?

Jest on popularnym dodatkiem do żywności. Czysta substancja jest niemal bez smaku – jej zadaniem jest wzmocnienie smaku i zapachu innych potraw. W naturze może występować jako wolny związek, lub częściej – jako składnik białek. Tylko wolna forma, nie związana z białkami może oddziaływać z receptorami smaku [20]. Wolny glutaminian często występuje w wysoko przetworzonych pokarmach...