Ciąża

Bezpieczeństwo stosowania imbiru w nudnościach i wymiotach kobiet ciężarnych

Imbir lekarski (Zingiber officinale) to roślina uprawna należąca do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae). Surowcem pozyskiwanym z rośliny i wykorzystywanym w medycynie jest świeże lub suszone kłącze [1][2]. Do składników aktywnych kłącza imbiru zalicza się związki seskwiterpenowe: zingiberon i zingiberol oraz aldehydy: gingerol, szogaol i zingeron [1][3]. Imbir najczęściej jest przyjmowany w postaci sproszkowanego surowca, naparu...
Glutaminian sodu – przyprawa czy trucizna?

Jest on popularnym dodatkiem do żywności. Czysta substancja jest niemal bez smaku – jej zadaniem jest wzmocnienie smaku i zapachu innych potraw. W naturze może występować jako wolny związek, lub częściej – jako składnik białek. Tylko wolna forma, nie związana z białkami może oddziaływać z receptorami smaku [20]. Wolny glutaminian często występuje w wysoko przetworzonych pokarmach...