Dieta

Zielona herbata - hit czy mit?

Zielona herbata (Camelliasinensis) jest krzewem wywodzącym się z Chin. Ma ważne właściwości biologiczne i farmakologiczne. Większość badań wykazuje korzyści przy spożyciu od dwóch do trzech filiżanek naparu dziennie, jednak optymalna dawka nie została jeszcze ustalona. Jej powszechność stosowania już od 5000 lat sprawiło, że jest ona obiektem licznych badań naukowych. W zielonej herbacie obecne...
Skuteczność preparatu Hydrominum

W dzisiejszych czasach wiele osób uskarża się na dolegliwości związane z zatrzymywaniem się wody w organizmie. Obrzęki, uczucie ciężkości, cellulit wodny oraz wrażenie obrzmienia powodują dyskomfort u pacjenta i mogą mieć niekorzystne konsekwencje zdrowotne. Producenci wychodząc naprzeciwko oczekiwaniom konsumentów tworzą preparaty wspomagające walkę z tymi dolegliwościami. Jednym z najbardziej popularnych preparatów pochodzenia roślinnego jest...
Kwas chlorogenowy a odchudzanie

Kwas chlorogenowy (CGA) jest estrem kwasu cynamonowego i chinowego, nazywany jest też kwasem 5-O-kawoilochinowym. Należy do naturalnych polifenoli i wykazuje działanie antyoksydacyjne. Posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, antygrzybiczne, przeciwnowotworowe oraz wykazuje efekt hipoglikemiczny i hipolipidemiczny [1][3]. Znajduje się między innymi w owocach kawy (w tym w zielonej kawie) a także śliwkach (zwłaszcza suszonych), karczochach, pokrzywach,...
Chrom a odchudzanie - oto jest pytanie?

Chrom jest nieodzownym do życia mikroelementem. Jest niezbędny do utrzymania prawidłowego metabolizmu glukozy, pełni istotną rolę w metabolizmie niektórych białek i lipidów, zwłaszcza cholesterolu. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi około 2,6 µg/kg mc. i jest w większości dostarczane z żywnością. Najwięcej występuje go w białku zwierzęcym i roślinnym. Około 0,5 – 3% całkowitej...
Magiczne działanie odchudzające kawy i zawartej w niej kofeinie -chwyt marketingowy, czy prawdziwe odkrycie?

Specyfiki mające ułatwić odchudzanie to wielki hit ostatnich lat. Pełno ich nie tylko na aptecznych półkach, ale też w sklepach ze zdrową żywnością, hipermarketach, na bazarach. Oferta tych produktów dostępna w sprzedaży internetowej przyprawia o zawrót głowy. Skąd moda na tabletki odchudzające? Z mylnego przekonania, że „odchudzacze” mogą czynić cuda. Chcemy wierzyć, że wyszczuplą...
Czy warto stosować doustną suplementację L-karnityny?

L-karnityna (β-hydroksy-γ-trimetyloaminomaślan) jest naturalnie występującym związkiem, który ułatwia transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów co jest konieczne dla zachodzenia procesu β -oksydacji. U ssaków pula karnityny zawiera niezestryfikowaną L-karnitynę i wiele estrów acylokarnityny. Z tych estrów acetylo-L-karnityna jest ilościowo i funkcjonalnie najważniejsza. Homeostaza L-karnityny jest utrzymywana przez wchłanianie z diety, syntezę endogenną i wydajną reabsorpcję...
Ginkgo biloba – wskazania z ulotki, a fakty

Ginkgo biloba, czyli Miłorząb dwuklapowy jest najdłużej żyjącym drzewem. Od zarania dziejów był stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Od wielu lat rośnie zainteresowanie właściwościami leczniczymi tej rośliny. Na rynku pojawia się coraz więcej preparatów zawierających wyciągi z miłorzębu [1]. Ekstrakty pochodzące z liści Miłorzębu dwuklapowego są prawie unikatowe w dziedzinie ziołowych produktów leczniczych. Są...
Suplementacja jodem - czy warto sobie tym zawracać głowę?

Jod jest pierwiastkiem, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu człowieku [1]. Pierwiastek został odkryty w 1811 przez francuskiego farmaceutę Bernarda Courtisa. Nazwa mikroelementu którą posługujemy się do dziś- iodium (z greckiego ion- fiołek, iodes- fioletowy) odnosi się do postaci w jakiej wystepuje jod, czyli krystalicznego ciała stałego w postaci łusek o fioletowo czarnej...
Naukowe dowody skuteczności miodu Manuka

Miód Manuka otrzymywany jest przez pszczoły miodne (Apis mellifera) z kwiatów drzewa Manuka (Leptospermum scoparium) pochodzącego z Nowej Zelandii. Wzbudza on ostatnimi czasy spore zainteresowanie w związku ze swoimi biologicznymi właściwościami. Miód ten posiada dużo szersze zastosowanie terapeutyczne niż inne miody [1][2]. Głównymi składnikami wszystkich miodów są węglowodany (80%) i woda (20%). Wśród węglowodanów...
Działanie przeciwnowotworowe zielonej herbaty

Zielona herbata jest najstarszą ze wszystkich herbat, liczy sobie ponad 5000 lat. To najpopularniejszy napój w krajach azjatyckich, głównie w Chinach i Japonii [1]. Skład chemiczny liści herbaty jest bardzo bogaty, przez co wykazuje ona różnorakie działanie. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się wpływ składników zielonej herbaty na proces kancerogenezy. Konsumowanie zielonej herbaty jest związane...