Dieta

Zielona herbata - hit czy mit?

Zielona herbata (Camelliasinensis) jest krzewem wywodzącym się z Chin. Ma ważne właściwości biologiczne i farmakologiczne. Większość badań wykazuje korzyści przy spożyciu od dwóch do trzech filiżanek naparu dziennie, jednak optymalna dawka nie została jeszcze ustalona. Jej powszechność stosowania już od 5000 lat sprawiło, że jest ona obiektem licznych badań naukowych. W zielonej herbacie obecne...
Skuteczność preparatu Hydrominum

W dzisiejszych czasach wiele osób uskarża się na dolegliwości związane z zatrzymywaniem się wody w organizmie. Obrzęki, uczucie ciężkości, cellulit wodny oraz wrażenie obrzmienia powodują dyskomfort u pacjenta i mogą mieć niekorzystne konsekwencje zdrowotne. Producenci wychodząc naprzeciwko oczekiwaniom konsumentów tworzą preparaty wspomagające walkę z tymi dolegliwościami. Jednym z najbardziej popularnych preparatów pochodzenia roślinnego jest...
Kwas chlorogenowy a odchudzanie

Kwas chlorogenowy (CGA) jest estrem kwasu cynamonowego i chinowego, nazywany jest też kwasem 5-O-kawoilochinowym. Należy do naturalnych polifenoli i wykazuje działanie antyoksydacyjne. Posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, antygrzybiczne, przeciwnowotworowe oraz wykazuje efekt hipoglikemiczny i hipolipidemiczny [1][3]. Znajduje się między innymi w owocach kawy (w tym w zielonej kawie) a także śliwkach (zwłaszcza suszonych), karczochach, pokrzywach,...
Chrom a odchudzanie - oto jest pytanie?

Chrom jest nieodzownym do życia mikroelementem. Jest niezbędny do utrzymania prawidłowego metabolizmu glukozy, pełni istotną rolę w metabolizmie niektórych białek i lipidów, zwłaszcza cholesterolu. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi około 2,6 µg/kg mc. i jest w większości dostarczane z żywnością. Najwięcej występuje go w białku zwierzęcym i roślinnym. Około 0,5 – 3% całkowitej...
Magiczne działanie odchudzające kawy i zawartej w niej kofeinie -chwyt marketingowy, czy prawdziwe odkrycie?

Specyfiki mające ułatwić odchudzanie to wielki hit ostatnich lat. Pełno ich nie tylko na aptecznych półkach, ale też w sklepach ze zdrową żywnością, hipermarketach, na bazarach. Oferta tych produktów dostępna w sprzedaży internetowej przyprawia o zawrót głowy. Skąd moda na tabletki odchudzające? Z mylnego przekonania, że „odchudzacze” mogą czynić cuda. Chcemy wierzyć, że wyszczuplą...
Czy warto stosować doustną suplementację L-karnityny?

L-karnityna (β-hydroksy-γ-trimetyloaminomaślan) jest naturalnie występującym związkiem, który ułatwia transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów co jest konieczne dla zachodzenia procesu β -oksydacji. U ssaków pula karnityny zawiera niezestryfikowaną L-karnitynę i wiele estrów acylokarnityny. Z tych estrów acetylo-L-karnityna jest ilościowo i funkcjonalnie najważniejsza. Homeostaza L-karnityny jest utrzymywana przez wchłanianie z diety, syntezę endogenną i wydajną reabsorpcję...
Lampka wina na zdrowie?

Liczba osób cierpiących z powodu zaburzeń metabolicznych dramatycznie rośnie na całym świecie. Potrzeba nowych strategii terapeutycznych w celu zwalczania tej epidemii [1]. Obiecującą metodą walki z zaburzeniami metabolicznymi jest indukcja sirtuin, konserwatywnej rodziny NAD+ zależnych deacetylaz. W 2003 roku odkryto resweratrol- małą cząsteczkę będącą aktywatorem Sirtuin 1 (SIRT1) regulujących metabolizm energetyczny i mitochondrialną homeostazę....
Suplementacja magnezu- warto czy nie warto?

Pierwiastek ten został wynaleziony przez Józefa Black’a w 1755 roku. Po raz pierwszy został wyizolowany w 1808 roku przez Sir Humphry’ego Davy’ego. Niecałe 30 lat poźniej pojawił się w preparacie, a twórcą był Antoine A.B. Bussy. Nazwa magnezu wywodzi się od Magnezji (gr. Magnesia) greckiej dzielnicy w Tesalii. Zajmuje 8 miejsce w rankingu pierwiastków...
Czystek działa – uważaj jak go przygotowujesz!

Infekcje wirusowe grypy typu A nadal stanowią poważne zagrożenie dla ludzi i wielu gatunków zwierząt. Wystąpienie wysoce zjadliwej grypy ptasiej H5N1 będącej w stanie zainfekować i zabić ludzi podkreśla pilną potrzebę poszukiwania nowych i skutecznych środków zaradczych przeciw chorobie wirusowej. Bogaty w polifenole wyciąg z czystka Cistus incanus (CYSTUS052) wywiera silną aktywność przeciwwirusową w...
Ginkgo biloba – wskazania z ulotki, a fakty

Ginkgo biloba, czyli Miłorząb dwuklapowy jest najdłużej żyjącym drzewem. Od zarania dziejów był stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Od wielu lat rośnie zainteresowanie właściwościami leczniczymi tej rośliny. Na rynku pojawia się coraz więcej preparatów zawierających wyciągi z miłorzębu [1]. Ekstrakty pochodzące z liści Miłorzębu dwuklapowego są prawie unikatowe w dziedzinie ziołowych produktów leczniczych. Są...
Suplementacja jodem - czy warto sobie tym zawracać głowę?

Jod jest pierwiastkiem, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu człowieku [1]. Pierwiastek został odkryty w 1811 przez francuskiego farmaceutę Bernarda Courtisa. Nazwa mikroelementu którą posługujemy się do dziś- iodium (z greckiego ion- fiołek, iodes- fioletowy) odnosi się do postaci w jakiej wystepuje jod, czyli krystalicznego ciała stałego w postaci łusek o fioletowo czarnej...
Naukowe dowody skuteczności miodu Manuka

Miód Manuka otrzymywany jest przez pszczoły miodne (Apis mellifera) z kwiatów drzewa Manuka (Leptospermum scoparium) pochodzącego z Nowej Zelandii. Wzbudza on ostatnimi czasy spore zainteresowanie w związku ze swoimi biologicznymi właściwościami. Miód ten posiada dużo szersze zastosowanie terapeutyczne niż inne miody [1][2]. Głównymi składnikami wszystkich miodów są węglowodany (80%) i woda (20%). Wśród węglowodanów...
Działanie przeciwnowotworowe zielonej herbaty

Zielona herbata jest najstarszą ze wszystkich herbat, liczy sobie ponad 5000 lat. To najpopularniejszy napój w krajach azjatyckich, głównie w Chinach i Japonii [1]. Skład chemiczny liści herbaty jest bardzo bogaty, przez co wykazuje ona różnorakie działanie. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się wpływ składników zielonej herbaty na proces kancerogenezy. Konsumowanie zielonej herbaty jest związane...
Uwaga, granat!  Zastosowanie oleju z pestek granatu w medycynie

Granat (Punica granatum L.) jest to niewielkie drzewo z rodziny Punicaceae uprawiane głównie w Azji, Afryce Północnej, w obszarze basenu Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Stosowany już w medycynie ludowej, obecnie zwrócił uwagę ze względu na liczne właściwości zdrowotne [1]. Został również okrzyknięty „eliksirem młodości” [2]. Ekstrakty z tej rośliny znane są ze...
Tran – olej z wątroby dorsza

Olej z wątroby dorsza ma szerokie zastosowanie jako uzupełnienie diety. Jest bogatym źródłem witaminy A, witaminy D, oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a w szczególności kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksenowego (DHA). Ze względu na jego specjalne składniki jest ogólnie przyjęty jako dobry dla ludzkiego zdrowia.[1] Potwierdzono korzystne działanie w leczeniu: 1. Jaskry...
KAWA – CZY TO SAMO ZŁO?

Postęp globalny oraz zmiany w mentalności społeczeństw aktualnie skłaniają ludzi ku intensywnemu modelowi życia. Popularny staje się trend stosowania rożnego rodzaju napojow pobudzających, usuwających znużenie, polepszających koncentrację i sprawność myślenia w celu zwiększenia aktywności oraz efektywności pracy, a także w celu ogólnej poprawy formy. Jedną z tego typu powszechnie używanych substancji jest kofeina, występująca...
Zastosowanie opioidów w leczeniu zespołu niespokojnych nóg

Zespół niespokojnych nóg (restless legs syndrome – RLS, choroba Willisa-Ekboma) jest czuciowym zaburzeniem, które charakteryzuje się nieodpartą potrzebą poruszania nogami, związaną z występowaniem dyskomfortu i nieprzyjemnych odczuć. Objawy stają się odczuwalne lub nasilają się podczas spoczynku i ustępują lub są częściowo łagodzone podczas aktywności ruchowej. Zwykle są bardziej nasilone w godzinach wieczornych i w...
Rola wapnia w leczeniu alergii

Postanowiliśmy sprawdzić czy stosowne jest podawanie pomocniczo wapnia w terapii chorób alergicznych. Sprawdziliśmy również jako rolę odgrywa wapń w przebiegu tych chorób i czy jego działanie jest na tyle znaczące, że powinno być brane pod uwagę przy ustalaniu farmakoterapii. Podając za “Calcium and lymphocyte activation“ (Warner C. Greene, Christine M. Parker, Charles W. Parker)...
Diabelska moc czarciego pazura

Hakorośl rozesłana (Harpagophytum procumbens), zwana także diabelskim szponem lub czarcim pazurem, jest południowoafrykańską wieloletnią rośliną należącą do rodziny połapkowatych (Pedaliaceae). Czarci pazur ma specjalny system korzeniowy do przechowywania wody, który umożliwia mu przetrwanie suchych warunków pustynnych. To właśnie te bulwy są surowcem leczniczym. W krajach Afryki Południowej Harpagophytum procumbens od najdawniejszych czasów znajduje zastosowanie...
Ocena toksyczności chromu trójwartościowego w suplemantach diety

Chrom trójwartościowy jest uznawany za niezbędny składnik diety i szeroko stosowany jako suplement odżywczy [1]. Znajduje również zastosowanie w leczeniu cukrzycy typu 2 [2], ponieważ umożliwia prawidłowy metabolizm glukozy. Chrom pośredniczy także w przemianach lipidów i węglowodanów, przez co bardzo często stanowi składnik preparatów na odchudzanie [3]. W żywności jego stężenie mieści się w...