Porady

Kolagen: reklamowany krzykliwie, że cuda zdziała. A co naprawdę potrafi cząsteczka nie tak bardzo mała?

Rzecz będzie o kolagenie, który każdemu pomoże, bo i profilaktycznie i leczniczo stosować go możesz. Reklamy mówią: „Męczą Cię bóle stawów? To może być koniec Twoich dolegliwości!” „Niezastąpiony w trosce o sprawne stawy i komfort aktywnego życia” „Utrzymuje tkankę chrzestną w dobrej kondycji wspiera i regeneruje stawy” „Zmniejsza dolegliwości stawowe w 8 tygodni” „Polecany...
Glutaminian sodu – przyprawa czy trucizna?

Jest on popularnym dodatkiem do żywności. Czysta substancja jest niemal bez smaku – jej zadaniem jest wzmocnienie smaku i zapachu innych potraw. W naturze może występować jako wolny związek, lub częściej – jako składnik białek. Tylko wolna forma, nie związana z białkami może oddziaływać z receptorami smaku [20]. Wolny glutaminian często występuje w wysoko przetworzonych pokarmach...
Ocena skuteczności i bezpieczeństwa stosowania różnych form kreatyny

Co to takiego kreatyna? Kreatyna, czyli kwas β-metyloguanidylooctowy, jest związkiem zbudowanym z trzech aminokwasów: glicyny, argininy i metioniny. Syntetyzowana jest w ilości 1g/d w wątrobie, nerkach, a w mniejszych ilościach także w trzustce. Przeciętny 70 kg mężczyzna magazynuje od 120 do 140 g kreatyny, a jej ilość zależy od czynników osobniczych takich jak wiek,...
Jemioła w chorobie nowotworowej

Jemioła pospolita (Viscum album) to zimozielony, półpasożytniczy krzew należący do rodziny Gązewnikowatych (Loranthaceae). Preparaty pozyskiwane z ziela jemioły (Visci herba) od pokoleń stosowane są w dolegliwościach sercowo-naczyniowych, jako leki łagodnie obniżające ciśnienie tętnicze krwi [1]. Od kilkudziesięciu lat natomiast prowadzone są badania nad innymi właściwościami tego surowca roślinnego, pozwalającymi na wykorzystanie go w zwalczaniu...
Arszenik – zabójca czy zbawiciel?

Arszenik należy do grupy związków nieorganicznych – pod względem budowy chemicznej jest to trójtlenek arsenu [1]. Jest bezbarwną substancją drobnokrystaliczną, bez zapachu i smaku, rozpuszczalną w roztworach wodnych [1][2]. Związek ten znany jest od tysiącleci – już w średniowieczu wykorzystywany był jako cenny surowiec wchodzący w skład brązu arsenowego oraz w postaci bielidła dla...
SUPLEMENTACJA WIT. D – HIT CZY KIT?

Na temat suplementacji poszczególnych witamin narodziło się wiele mitów, w tym również dotyczących suplementacji witaminy D. Na postawie zebranych informacji dotyczących budowy, roli w organizmie, skutków niedoboru i farmakokinetyki można wyciągnąć wnioski dotyczące sensowności suplementowania tej witaminy. Witamina D to zespół związków o budowie steroidowej rozpuszczalnych w tłuszczach. W keranocytach warstwy kolczystej i podstawnej...
Wpływ aluminium na rozwój choroby Alzheimera. Narażenie na aluminium zawarte w antyperspirantach.

Bibliografia: Choroba Alzheimera jest to nieuleczalna i postępująca choroba neurodegeneracyjną. 7-10% populacji powyżej 65 roku życia i 50-60% populacji powyżej 85 roku życia są dotknięte tą chorobą, aczkolwiek pojawia się również wcześniej. Wczesne symptomy często są błędnie wiązane z wiekiem lub ze stresem. We wczesnych stadiach najczęstszym objawem jest trudność w przypominaniu sobie niedawnych...
Ocena możliwości zastosowania plastrów ze skopolaminą w prewencji wymiotów

Cel pracy: Celem naszej pracy jest ocena skuteczności i bezpieczeństwa stosowania plastrów transdermalnych ze skopolaminą. Plastry takie nie są zarejestrowane w Polsce, ale są dostępne m.in. w krajach Unii Europejskiej oraz w Stanach Zjednoczonych (TRANSDERM SCOP /USA/, SCOPODERM TTS /Niemcy, Francja, Holandia, UK/, TRANSDERM-V /Kanada/). Praca ma na celu ustalenie, czy korzystne byłoby wprowadzenie...
Piwo - na zdrowie?

Toksyczność alkoholu etylowego na organizm człowieka jest dobrze opisana i udokumentowana, a negatywne skutki nadużywania są faktem powszechnie znanym. Czy zatem picie piwa jako przedstawiciela napojów alkoholowych może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka ? Piwo – najstarszy, jeden z najczęściej spożywancyh napojów alkoholowych. Napój konkurujący popularnością z wodą i herbatą. Jak podaje definicja...
Jad pszczeli w leczeniu chorób zapalnych

Jad pszczeli to naturalna wydzielina obronna pszczół, stanowi złożoną mieszankę różnych substancji chemicznych i białek, w tym melityny, adolapiny, apaminy, peptydu degranulacyjnego komórek tucznych , histaminy, dopaminy oraz niektórych enzymów, takich jak fosfolipaza A2 i hialuronidazy. Spośród tych składników, melityna i adolapina są odpowiedzialne za właściwości przeciwzapalne [1][2]. Jad pszczeli ma zastosowanie w kontrolowaniu...