Porady

Skuteczność doustnego zastosowania kolagenu w redukcji zmarszczek.

Kolagen jest głównym białkiem budującym skórę i chrząstki. Cechuje się bardzo dużą wytrzymałością mechaniczną, zapewnia skórze elastyczność[1]. Jednak wraz z wiekiem jego zawartość w skórze ulega zmniejszeniu co jest przyczyną powstawania zmarszczek. W preparatach doustnych kolagen występuje w formie zhydrolizowanej (tzw. hydrolizat kolagenu). Pod tą tajemniczą nazwą kryje się białko pocięte na krótsze fragmenty...
Fenomen propolisu

Propolis (kit pszczeli) jest naturalną mieszaniną żywiczną zbieraną przez pszczoły z pąków drzew liściastych (w Polsce głównie z topoli czarnej, brzozy olchy, sosny zwyczajnej, wierzby), do której dodawany jest wosk pszczeli i wydzieliny gruczołów pszczół [1]. Surowy propolis składa się z około 50% żywicy, 30% wosków, 10% olejków eterycznych, 5% pyłku oraz 5% różnych...
Czy amigdalina działa przeciwnowotworowo?

Choroba nowotworowa niestety często oznacza wyrok, a chemioterapia na pewnym etapie leczenia może być jedynie paliatywna. Pacjenci coraz częściej stosują medycynę niekonwencjonalną, próbując zwiększyć swoje szanse w walce z nowotworem. Jedynym z przykładów bardzo popularnej substancji jest amigdalina, zwana również witaminą B17 [1]. Związek ten jest cyjanogennym diglikozydem pozyskiwanym z nasion roślin należących do...
Jemioła w chorobie nowotworowej

Jemioła pospolita (Viscum album) to zimozielony, półpasożytniczy krzew należący do rodziny Gązewnikowatych (Loranthaceae). Preparaty pozyskiwane z ziela jemioły (Visci herba) od pokoleń stosowane są w dolegliwościach sercowo-naczyniowych, jako leki łagodnie obniżające ciśnienie tętnicze krwi [1]. Od kilkudziesięciu lat natomiast prowadzone są badania nad innymi właściwościami tego surowca roślinnego, pozwalającymi na wykorzystanie go w zwalczaniu...
Arszenik – zabójca czy zbawiciel?

Arszenik należy do grupy związków nieorganicznych – pod względem budowy chemicznej jest to trójtlenek arsenu [1]. Jest bezbarwną substancją drobnokrystaliczną, bez zapachu i smaku, rozpuszczalną w roztworach wodnych [1][2]. Związek ten znany jest od tysiącleci – już w średniowieczu wykorzystywany był jako cenny surowiec wchodzący w skład brązu arsenowego oraz w postaci bielidła dla...