Tran – olej z wątroby dorsza

Tran – olej z wątroby dorsza

Olej z wątroby dorsza ma szerokie zastosowanie jako uzupełnienie diety. Jest bogatym źródłem witaminy A, witaminy D, oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a w szczególności kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksenowego (DHA). Ze względu na jego specjalne składniki jest ogólnie przyjęty jako dobry dla ludzkiego zdrowia.[1]
Potwierdzono korzystne działanie w leczeniu:

1. Jaskry

Witamina A jest ważna dla utrzymania prawidłowego widzenia i jest znanym przeciwutleniaczem, zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym. Jest również kluczowym czynnikiem dla utrzymania integralności spojówki i rogówki powierzchni oka i zapobiegania zaburzeniom nabłonka gałki ocznej. Omega-3 są korzystne dla chorych na jaskrę, gdyż zwiększają przepływ krwi do oka.

Olej z wątroby dorsza w połączeniu z witaminą A i kwasami omega-3 powinien być korzystny w leczeniu jaskry. Jednak konieczne są dalsze badania w celu zbadania zależności między stosowaniem tranu a leczeniem jaskry.[1]
2. Wrzodów

Olej z wątroby dorsza zwiększa gojenie wrzodów żołądka i zapobiega rozwojowi eksperymentalnie wywołanych żołądka i dwunastnicy u szczurów. [2]
3. Niewydolności

Ograniczone dowody sugerują, że potencjalny mechanizm przeciwzapalny może być korzystny w leczeniu przewlekłej niewydolności serca. Konieczne są dalsze badania kliniczne, aby potwierdzić te efekty. [3]
4. Dzieci

Wyniki nie wykazały wpływu leczenia na zdolności motoryczne, ale znaczące ulepszenia w zakresie czytania, ortografii. [4]
5. Cukrzycy

Olej z wątroby dorsza może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 1, na przykład poprzez efekty przeciwzapalne długołańcuchowych kwasów tłuszczowych n-3. [5]
Spożywanie oleju z wątroby dorsza w czasie ciąży wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy typu I u potomstwa. Sugeruje to, że witamina D lub kwasy tłuszczowe( kwas eikozapentaenowy i kwas dokozaheksaenowy) w oleju z wątroby dorsza, wykazują działanie ochronne przeciw cukrzycy typu I. [6]
6. RZS

Olej z wątroby dorsza może być zalecany w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. [7]
7. Ran

Witamina A wydaje się spełniać ważną rolę w przyspieszaniu gojenia się ran.[8]
Spożycie tranu z wysoką zawartością witaminy A była istotnie związana ze zwiększoną częstością występowania u dorosłych astmy. [9]
Spożywanie oleju z wątroby dorsza podczas wzrostu wydaje się być negatywnie związane z BMD (gęstość mineralna kości) przedramienia mierzoną u kobiet w okresie około- i pomenopauzalnym. Wysoka zawartość witaminy A może wyjaśnić to zjawisko. Konieczne są dalsze badania w celu określenia optymalnej dawki witaminy A w preparatach. [10]
[1]

Int J Ophthalmol. 2011; 4(6): 648–651.

Published online 2011 December 18. doi:  10.3980/j.issn.2222-3959.2011.06.15

PMCID: PMC3340802

Cod liver oil: a potential protective supplement for human glaucoma

Wen-Bin Huang, Qian Fan, and Xiu-Lan Zhang
[2]

Indian J Pharmacol. 2008 Oct;40(5):209-14.

Antiulcer activity of cod liver oil in rats.

Khare S, Asad M, Dhamanigi SS, Prasad VS.
[3]

BMC Cardiovasc Disord. 2012 Sep 20;12(1):77. [Epub ahead of print]

Effects of fish oil supplementation on inflammatory markers in chronic heart failure: a meta-analysis of randomized controlled trials.

Xin W, Wei W, Li X.
[4]http://pediatrics.aappublications.org/content/115/5/1360.long
[5]

Am J Clin Nutr. 2003 Dec;78(6):1128-34.

Use of cod liver oil during the first year of life is associated with lower risk of childhood-onset type 1 diabetes: a large, population-based, case-control study.

Stene LC, Joner G; Norwegian Childhood Diabetes Study Group.
[6]

Diabetologia. 2000 Sep;43(9):1093-8.

Use of cod liver oil during pregnancy associated with lower risk of Type I diabetes in the offspring.

Stene LC, Ulriksen J, Magnus P, Joner G.
[7]

Adv Ther. 2002 Mar-Apr;19(2):101-7.

Effect of cod liver oil on symptoms of rheumatoid arthritis.

Gruenwald J, Graubaum HJ, Harde A.
[8]

TOPICAL APPLICATION OF COD LIVER OIL OINTMENT ACCELERATES WOUND HEALING: AN EXPERIMENTAL STUDY IN WOUNDS IN THE EARS OF HAIRLESS MICE

2000, Vol. 34, No. 1 , Pages 15-20 (doi:10.1080/02844310050160123)

Louise Holmen Terkelsen, Anni Eskild-Jensen, Hanne Kjeldsen, John Howard Barker, Vibeke ElisabethHjortdal

Institute of Experimental Clinical Research, Aarhus University Hospital, DK 8200 Aarhus N, Denmar
[9]

Thorax. 2012 Sep 12. [Epub ahead of print]

Cod liver oil intake and incidence of asthma in Norwegian adults–the HUNT study.

Mai XM, Langhammer A, Chen Y, Camargo CA Jr.

Source

Department of Public Health and General Practice, Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norway.
[10]

Am J Epidemiol. 2008 Feb 15;167(4):406-11. Epub 2007 Nov 21.

Childhood cod liver oil consumption and bone mineral density in a population-based cohort of peri- and postmenopausal women: the Nord-Trondelag Health Study.

Forsmo S, Fjeldbo SK, Langhammer A.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *