Witaminę B5, inaczej kwas pantotenowy, znajdziemy tak jak wszystkie inne witaminy w pożywieniu. Witamina ta jest syntetyzowana przez florę bakteryjną jelit: jest także najbardziej wrażliwa na czynniki zewnętrzne spośród witamin z grupy B – szkodzi jej słońce i gotowanie.
Kwas pantotenowy należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, ma ważną rolę w procesach życiowych komórek. Jego aktywną postacią jest Koenzym A – substancja czynnie uczestnicząca w procesach metabolicznych w organizmie np. przemiany białkowo-tłuszczowe, obniżanie cholesterolu we krwi, synteza hormonów steroidowych orz neurotransmiterów, ale także witaminy A i D.
Spis treści
Odporność i witamina B5
Kwas pantotenowy wspomaga produkcję przeciwciał chroniących organizm przed bakteriami i wirusami, a także wspiera regenerację skóry, błon śluzowych i tkanek. Witamina B5 znacznie przyspiesza gojenie się ran, przeciwdziała zmarszczkom. Ponadto wpływa ona pozytywnie na pigmentację włosów, przez co zapobiega siwieniu. Należy jednak pamiętać, że witamina B5 nie odpowiada jako jedyna za prawidłową odporność. Układ immunologiczny działa niezawodnie, kiedy wszystkie witaminy i mikroelementy są na właściwym poziomie, a tak dzieje się za sprawą prawidłowo zbilansowanej diety, wspieranej suplementacją w kryzysowych sytuacjach.
Kiedy brakuje nam witaminy B5
Kiedy w naszym organizmie jest za mało kwasu pantotenowego, możemy odczuwać specyficzne objawy takie jak skurcze nóg, bóle i sztywność mięśni i stawów po przebudzeniu, wypadanie włosów, zasłabnięcia i omdlenia, wypryski, trądzik, sucha łuszcząca się skóra, odbarwienia skóry, pękanie skóry w kącikach ust i oczu, kłopoty z widzeniem, uczucie zmęczenia, rozdrażnienia, odrętwienia, zaburzenia snu, biegunki, niestrawność, wzdęcia, częste infekcje bakteryjne i wirusowe, zwłaszcza układu oddechowego, długo gojące się rany, zaburzenia pracy układu sercowo-naczyniowego. Objawów niedoboru jest dużo i mogą świadczyć o innych problemach zdrowotnych dlatego, zanim rozpoczniemy suplementację, powinniśmy skonsultować się z lekarzem. Na niski poziom witaminy B5 narażone są osoby starsze, kobiety stosujące środki antykoncepcyjne, alkoholicy.
Gdzie znajdziemy kwas pantotenowy?
Prawidłowa zbilansowana dieta zawiera wystarczającą ilość witaminy B5, której najwięcej jest w drożdżach piwnych, otrębach pszennych, rybach, mleku i jego przetworach, drobiu, orzechach jajach, pomarańczach, bananach, melonach, ziemniakach, brokułach, ryżu brązowym, pieczywie pełnoziarnistym, soi, nasionach roślin strączkowych. Osoby, które są uczulone na większość z tych pokarmów, lub z innych przyczyn nie spożywają ich w ogóle powinny suplementować witaminę B5.