Zielona herbata – hit czy mit?

Zielona herbata - hit czy mit?

Zielona herbata (Camelliasinensis) jest krzewem wywodzącym się z Chin. Ma ważne właściwości biologiczne i farmakologiczne. Większość badań wykazuje korzyści przy spożyciu od dwóch do trzech filiżanek naparu dziennie, jednak optymalna dawka nie została jeszcze ustalona. Jej powszechność stosowania już od 5000 lat sprawiło, że jest ona obiektem licznych badań naukowych.

W zielonej herbacie obecne są trzy grupy związków czynnych:

1. alkaloidy purynowe (kofeina, teofilina) odpowiedzialne za właściwości pobudzające, rozkurczające, poprawiające pracę nerek i układu oddechowego;

2. polifenole (katechiny) – przeciwutleniacze działające przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, a nawet mogące wykazywać właściwości przeciwnowotworowe;

3. olejki eteryczne mające działanie odkażające.

Polifenole, w tym katechiny i flawonoidy stanowią 30-40% związków czynnych. Z powodu obecności katechin uważa się, że zielona herbata może chronić przed śmiercią ze wszystkich przyczyn, w szczególności chorób układu krążenia (choroba niedokrwienna serca i udar mózgu). Zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym (choroba Alzheimera i choroba Parkinsona), wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, probiotyczne, przeciwzapalne i termogeniczne [1].

Wpływ na odchudzanie:

Badano wpływ zielonej herbaty w połączeniu z treningiem oporowym na skład ciała(zawartość tłuszczu /zawartość mięśni) i tempa metabolizmu spoczynkowego ( RMR ) u kobiet z nadwagą lub otyłością (klasa I ). Po 4 tygodniach diety adaptacyjnej, 36 kobiet zostało podzielone na cztery grupy (grupa 1 zielona herbata, grupa 2 placebo, grupa 3 zielona herbata oraz trening opornościowy, grupa 4 placebo oraz trening opornościowy). Badanie prowadzono z podwójnie ślepą próbą i grupą kontrolną otrzymującą placebo.

Wyniki:

Grupa 1 – spadek RMR i utrata masy ciała, utrzymanie beztłuszczowej masy ciała i zmniejszenie zarówno obwodu w pasie oraz BMI. Grupa 2 nie wykazała żadnych różnic w składzie ciała ale znacznie zmniejszyła swoją średnią RMR . Grupa 3 wykazała znaczące zwiększenie RMR , beztłuszczowej masy ciała i siły mięśni oraz znaczne zmniejszenie tkanki tłuszczowej , trójglicerydów oraz obwód talii w porównaniu do grupy 4 [2].

Reasumując: systematyczne picie zielonej herbaty pozwala na redukcję tkanki tłuszczowej bez zmniejszenie masy mięśniowej.

Aktywność przeciwnowotworowa:

Badania wykazały, że EGCG (galusanepigallokatechiny) wywiera działanie antyproliferacyjne na komórki ludzkiego raka płuc. EGCG hamuje niezależny wzrost komórek i powoduje zatrzymanie cyklu komórkowego w fazie G0/G1. W innych badaniach przeprowadzonych na myszach, wykazano że EGCG hamuje przerzuty czerniaka do płuc myszy. EGCG hamuje ruchliwość i sztywność komórek nowotworowych co uniemożliwia ich zdolność do przerzutów [3].Wykazano w ten sposób wpływ EGCG na rozwój nowotworów.

Aktywność przeciwzapalna:

Badania wykazały, że składnik zielonej herbaty- 3-galusan epigallokatechiny, zmniejszają syntezę czynników indukujących stan zapalny:IL-1β, TNFa, IL-6, czynnika stymulującego koloniegranulocytów imakrofagóworaz kilkuchemokinz ludzkichchondrocytów, co w efekcie zapobiega powstawaniu stanu zapalnego [4].

Aktywność antyoksydacyjna:

Badano wpływ zielonej herbaty na uszkodzenie i utlenianie DNA szczurów wystawionych na działanie promieniowania UV. Przez siedem dni szczurom podawana była zielona herbata.

Wykorzystując kwas tiobarbiturowy jako wskaźnik, określono jaka część białek i DNA uległa uszkodzeniu oksydacyjnemu. Wyniki pokazały, ze szczury narażone na wpływ promieniowania UV wykazywały zwiększoneuszkodzenie DNA we krwi i zwiększenie karbonylacji białka i peroksydacji lipidów w skórze, natomiast u szczurów, którym podawano zieloną herbatę zaobserwowano zahamowanie tego zjawiska [5].
Podsumowując:

Głównym składnikiem odpowiadającym za działanie lecznicze zielonej herbaty jest 3-galusan epigallokatechiny. To dzięki obecności tego związku zielona herbata jest bogata w tak liczne pozytywne działania zdrowotne.

Bibliografia:

  1. Green tea. Alternative Medicine Review Monographs: 200-204.[Online] 2002. [Zacytowano 14 styczeń 2014]http://www.thorne.com/media/alternative_medicine_review/monographs/Green
  2. Aparecida Cardoso G, MastrodiSaldago J, de Castro M, Donado-Pestana C.M. The Effects of Green Tea Consumption and Resistance Training on Body Composition and Resting Metabolic Rate in Overweight or Obese Women. J Med Food. 2013 Feb;16(2):120-127.
  3. Ma YC, Li C, Gao F, Xu Y, Jiang ZB, Liu JX, Jin LY. Epigallocatechingallate inhibits the growth of human lung cancer by directly targeting the EGFR signaling pathway. Oncol Rep. 2014 Mar;31(3):1343-1349.
  4. Katiyar SK, Raman C. Green tea: a new option for the prevention or control of osteoarthritis. Arthritis Res Ther. 2011 Aug 10;13(4):121.
  5. Barg M, Rezin GT, Leffa DD, Balbinot F, Gomes LM, Carvalho-Silva M, Vuolo F, Petronilho F, Dal-Pizzol F, Streck EL, Andrade VM. Evaluation of the protective effect of Ilex paraguariensis and Camellia sinensis extracts on the prevention of oxidative damage caused by ultraviolet radiation. Environ ToxicolPharmacol. 2013 Dec ;37(1):195-201.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *